Barnkonventionen och Aktiv Ungdom

Barnkonventionen och Aktiv Ungdom

Vi på Aktiv Ungdom är mycket glada över att barnkonventionen blivit svensk lag! Konventionen har funnits i många år och är i sig ingen nyhet, den fanns redan i vårt samhälles dagliga arbete kring barn och ungdomar, men genom lagstiftningen innebär det att juridiken kring barns rättigheter stärks. Det är den viktigaste reformen för barn i Sverige på 30 år! Kunskapen om vad barnkonventionen är kommer att öka eftersom det lagts ett större ansvar på vuxna att se till att den efterföljs - och sist men inte minst så belyses synsättet på barn – som bärare av rättigheter.

Vi har sedan starten av vår organisation 1976 arbetat för barn och ungdomars bästa, och följt barnkonventionen med inriktning på främst artikel 15 ” Barn har rätt att delta i föreningar och fredliga sammankomster ”och artikel 31 ” Barn har rätt till lek, vila och fritid ” genom vårt huvudsakliga mål; att erbjuda barn och ungdomar en aktiv fritid främst genom föreningsliv. De fyra huvudartiklarna som man också brukar ta upp som särskilt viktiga, är också de artiklar som vi på Aktiv Ungdom arbetar med kontinuerligt:

  • Genom att erbjuda barn och ungdomar aktiviteter, nätverksträffar och utbildningar ( Alla barn har rätt till liv och utveckling, artikel 6 )
  • Genom att introducera och träna barn och ungdomar i demokratiska principer genom föreningsliv (Uttrycka sin åsikt och få den respekterad, artikel 12 )
  • Vi har stadgar, riktlinjer, utbildningar och policys utformade utifrån barns säkerhet, välmående och utveckling. (Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn, artikel 3 )
  • Vi är politiskt och religiöst obundna, alla är välkomna hos oss och våra medlemmar har en trygg försäkring via sitt medlemskap. (Alla barn har samma rättigheter och lika värde, artikel 2 )


Mer information finns att läsa i vårt medlemssystem för våra föreningar.

Om du funderar på att starta Aktiv Ungdom-förening och har frågor om hur vi arbetar kring Barnkonventionen, kontakta närmsta distrikt eller oss på förbundet.

Bildkälla: Pixabay


Skrivet 13/12, 2019.
← Alla nyheter